Fiam, maga kifogta Dél-Amerikát

Hat hónap hátizsákos csatangolás

Hegyek között, völgyek között...

2023. január 09. 03:48 - VNP

...zakatol a busz. Mivel a vasút szinte teljesen hiányzik Dél-Amerikából, mindenhová távolsági buszokkal lehet eljutni. Számos társaság verseng az utasokért, nincs egy közös menetrend, ami tájékoztatna, mikor és hová indulnak a buszok. A buszállomáson jellemzően leszólítanak (főleg ott, ahol többen is szállítanak ugyanoda), aztán már visznek is a jegypénztárhoz vagy egyenesen fel a buszra. A sofőr mellett mindig van egy segítő, aki a jegyeket ellenőrzi, árulja, ki- és bepakolja a csomagokat, az utcán, út szélén várakozóknak kiabálja a busz végállomását, hátha kedvük szottyan felszállni. A jegy több esetben is helyre szól, ezt általában be is tartják az utasok. Ha hosszú az út, be van kalkulálva az ebédszünet, amikor lehetőségünk van abban az étteremben étkezni, ahol buszunk megállt. Benzinkutaknál tankolási és pisiszünetek, de sajnos olyan is van, hogy indulás után és megérkezés előtt állunk meg tankolni. Monitorokon filmek mennek spanyol szinkronnal, jellemzően vígjátékok, akciófilmek. Jobb buszokon wc is van.

 20230105_134532.jpg

Az Andokban utazva érdemes a busz ablakain gyakran kitegintgetni, mert kivételes szépségű tájakban lehet gyönyörködni. Például a Cotopaxi vulkánban, melyet nem volt szerencsém meglátogatni, mert a hostelemből senki más nem jelentkezett az egynapos túrára (nem másztuk volna meg a közel hatezres csúcsot), egy emberrel meg nem indultak el. De a Quilotoa tóhoz, mely egy vulkán kráterében helyezkedik el, sikerült eljutnom. Mások háromnapos túrával közelítik meg, nekem teljesen jó volt körbesétálni, mely ebben az esetben komoly túrázást jelentett. Minél korábban érdemes kezdeni, mert délutánra befelhősödik, és a tóig sem látsz el. Utam utolsó harmadában én is így jártam, de előtte bőven ki tudtam gyönyörködni magam.

 20230101_102326.jpg

Szilveszterkor Ecuadorban monigoteseket készítenek, férfi alakú bábokat, melyeket éjfél körül elégetnek, sőt, az égő bábokat át is ugorják. Ezek az óévet jelképezik, a helyiek így hagyják maguk mögött az eltelt évet. A holtaknak özvegyeik vannak, ők a viudas. Fiatal férfiak öltöznek be nőknek, 31-én járják az utcákat, táncolnak, szórakoztatnak mindenkit. Éjfélkor, mikor beindult a sok pirotechnika, ők buliztak a legerősebben.

 20230104_084805.jpg

Baños városa a hátizsákos turisták Mekkája. Egy völgyben fekszik, belvárosa gyalog is könnyen bejárható, vonzereje a sokféle sport, amit kipróbálhatsz. Hegymászás, biciklizés, rafting, bunjee jumping, drótkötélen ereszkedés, falmászás vízesésnél és más extremitások. Másztam hegyet, raftingoltam (életemben először) és bicikliztem. Innen láttam először hósapkás vulkánt. A raftingnál senki sem esett ki a gumicsónakból, izgalmas volt, ahogy a hullámok össze-vissza csapkodnak, te meg csuromvizesen lapátolsz. A biciklitúrán megálltam a legfontosabb vízesésnél, körbejártam, majd folytattam 61 km-es utam. Ugyanis az Andokból indulva kijutottam az Amazonas medencéjébe. Volt néhány durvább emelkedő, de főleg ereszkedtem. A bérelt bringa jól állta a sarat. Útközben áthaladtam Shell településén is, melyet az olajipari vállalatról neveztek el, mert van ott érdekeltségük. Repteret is felhúztak a városban. Sőt, a tokiói olimpián győztes ecuadori súlyemelőnő kapott egy hatalmas aranyszínű szobrot. Bañosban a vulkán által felmelegített víz miatt fürdő is van, de a budapestiek után nekem kiábrándító volt. Másoknak tetszett, szóval lehet, csak én vagyok elkényeztetve.

 20230105_190213.jpg

Csekély 9 órás buszozás után érkeztem Cuenca városába, melyet újkori alapítója saját szülővárosa, a spanyolországi Cuenca után nevezett el. Ez nem a sportolni vágyó hátizsákosok, hanem a kényeztetésre vágyó tehetősebbek célállomása. A belváros tele újhullámos kávézókkal, márkás ruhaüzletekkel, ramenezővel, még csokiétterem is van. A kolonialista építészet uralja a központot, nem véletlen a népszerűsége. Állítólag Ecuador legbiztonságosabb városa. A lakói arra is büszkék, hogy az országban egyedül itt iható a csapvíz. A város védelmezője niño viajero, vagyis a kisjézus, láttam, ahogy a mai misére többen is vitték magukkal. Abba az új katedrálisba, mely a város jelképe. Az 1885-ben földrengésben összedőlt templom helyére kezdték el építeni, és mertek nagyot álmodni a buzgó katolikus cuencaiak. Hatalmas templomot terveztek, mely 60 évig épült, de mégsincs kész. Ugyanis a rosetta fölé helyezett Szent Anna-szobor (a város védőszentje) olyan súlyos, hogy megrepedt alatta a templom fala, és a statika nem engedte, hogy a tornyok tovább épüljenek. Amikor 1985-ben a pápa a templomban járt, 16 ezren zsúfolódtak a 8 ezer férőhelyes katedrálisba. Állítólag azt kérték tőle, adjon nekik valamit emlékbe, erre ő egy hajszálát hagyta ott, melyet meg lehet találni a templom egy bizonyos pontján. De lehet, ez is csak egy, a város mítoszai közül. A téglákat a közelből, márványt Carrarából, a kupolák tetejére a világoskék majolikát Csehszlovákiából hozták.

 20230106_103655.jpg

A templom a város főterére néz, melyet most Calderon térnek neveznek. Ő a város szülötte volt, 15 évesen csatlakozott a hadsereghez, hogy részt vehessen a függetlenségi háborúban. Ilyen fiatalon a zászlót bízták rá, és a mítosz szerint, mikor ellőtték a jobbkezét, a ballal vitte tovább. Mikor azt is elvesztette, a lábaival. Mikor azokat is, a szájában tartotta hazája nemzeti lobogóját, így halt hősi halált. A valóságban vérhasban halt meg, ami kevésbé heroikus, valljuk be. A főtéren áll Hortensia Mata háza, ő Párizsból hozott építészeket, hogy az európai divat szerint húzzák fel a házát. Az új katedrális (a régi is áll, múzeumként működik) közelében van egy zárda, ahonnan az apácák szinte sosem léphetnek ki, az emberek nem láthatják az arcukat. Mikor a pápa a városba látogatott, átmehettek a pár méterre levő katedrálisba, ahol a hívektől elkülönítve foglaltak helyet. Szüleik halála a másik lehetőség, illetve akkor léptek még ki a zárda falai közül, mikor egy tüntetést a rendőrség könnygázzal oszlatott fel, az idős sororok pedig rosszul lettek a beszivárgó könnygáztól. Az apácák például az agua de pitimas (gyógynövényekkel felpimpelt rózsavíz) nevű üdítő készítéséből tartják fenn magukat, de a múltban galambból, kutyából is gyógyító kencéket gyártottak. 

 20230107_141256.jpg

Több piac is működik a négy folyó találkozásánál található nagyvárosban. Ezekben környékbeli asszonyok a hét két napján elvégzik a limpiónak nevezett tisztító műveletet csekély 3 dollárért. Először gyógynövénycsokrokkal alaposan megcsapkodnak, majd egy tojást hengergetnek végig rajtad. Ezt a tojást feltörik, sárgája alakjából megmondják milyen bajok gyötörnek. Ezután egy speciális alkoholos itallal arcon köpnek. A covid óta ezt mellőzik, és egy fúvófejes palackból spriccolnak a test megtisztítandó részeire. Végül hamuval jelet rajzolnak a homlokodra. Ennyi az egész.

 20230106_171722.jpg

Cuenca az egyik központja a sombrero de paqa toquilla készítésének, amit a világ panamakalap néven ismer. Szegény Ecuadornak van egy világhírű terméke, és még azt is Panamával azonosítják. A fentebb említett Hortensia Mata küldetett kalapokat a panamai csatornán dolgozó munkásoknak, majd az odalátogató amerikai elnök csinált divatot belőle, mikor az újságokban egy panamakalapos kép jelent meg róla. A legalapabb 20 dollár, de a csúcsminőségűt ötezerért lehet megkapni. Az olyan finom szövésű, hogy vizet lehet vele merni, és nem folyik ki belőle, illetve egy férfi gyűrűn át lehet húzni. 

 20230106_145813.jpg

A helyi őslakosokat az inkák, őket a spanyolok igázták le. Inka romokat a Pumapungo Múzeum udvarán, komolyabbakat a város vonzáskörzetében lehet látni. A múzeumban ki van állítva néhány szinte ökölnyi méretűre zsugorított emberi fej is. Ezt a tsantsa nevű eljárással érték el az őslakosok, ebből ered a zanzásít kifejezésünk. Általában az ellenség levágott fejét zsugorították össze. Közel esik Cuencához a Cajas Nemzeti Park is, amely tele van lagúnákkal, jó kis túrákat lehet ott megtenni. Cuenca olyan Ecuadornak, mint Salento Kolumbiának. Jó ott időzni, de érzed, az ország többi része nagyon nem ilyen. 

 20230107_104338.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiammagakifogta.blog.hu/api/trackback/id/tr4518021834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása