Fiam, maga kifogta Dél-Amerikát

Hat hónap hátizsákos csatangolás

Esőerdő eső nélkül

2023. január 03. 02:48 - VNP

Ha Ecuadorban fizetsz be egy amazóniai kalandra, két lehetőséged van. A Yasuni Nemzeti Park, ami a napi 250 dolláros árával jócskán megszűri a látogatóit, csak a legtehetősebbek engedhetik meg maguknak. Nyilván az a prémium kategória, ott a pénzedért akár jaguárt is láthatsz. Állítólag nemrég Will Smith is járt ott. Ha a közeljövőben egyik filmjében anakondával látjátok birkózni, akkor azt a Yasuniban vették fel. A hátizsákosok a Cuyabeno Természetvédelmi Terület egyik lagúnájának környékén ismerkedhetnek Amazónia nagyon gazdag biodiverzitásával. Vagy tucatnyi ügynökség kínál 3-4-5 napos túrákat, én a Guacamayóval voltam. A szállás a Cuyabeno folyó menti házikókban van, minden ügynökség saját bázissal rendelkezik. Hosszúkás, fából készült motorcsónakokkal lehet közlekedni a folyón. Míg ott voltam, egy csepp eső sem esett, a vízszint vészesen lecsökkent, így kifelé jövet vezetőinknek néhol lapátolniuk kellett a sekély vízben. 

20221228_130413.jpg

Rengeteg állatot láttunk, egyeseket közelebbről, másokat távolabbról. A papagájok és tukánok óvatosak, őket messzelátóval lehetett jobban megfigyelni. Voltak ragadozó madarak, halászók, vándormadarak. Hatalmas pillangók, szitakötők, szöcskék, kisebb-nagyobb pókok. Majmok, halak, teknősök, szürke folyami delfin, kajmánok és anakonda. Az anakondát a folyóban fedeztük fel, csak a feje látszott ki. Később a szárazföldön kutattunk anakonda után, de az inkább a kis csapat sárral való küzdelméről marad emlékezetes. Gumicsizmában voltunk, de többen is beleragadtak a sárba, összemocskolva kezüket-lábukat. Én kétszer ragadtam bele, de mindkétszer ki tudtam húzni a lábam, csizmástól. Így szinte teljesen tisztán megúsztam a kalandot. Kajmánokat csak a vízben láttunk, voltak köztük igen nagy példányok is. 

20221227_141429.jpg

Az egyik legjobb program a naplemente megtekintése volt a lagúnában, ahol fürdeni is lehetett. Kellemesen langyos víz, körülötted az esőerdő, miközben a lemenő nap egyre giccsesebb színekkel festi meg az eget. Amin aztán megjelennek a csillagok, de olyanok, amiket Európából nem látni (göncölök, Cassiopeia sehol), és ott volt a félhold, melynek sarlója fent vagy lent állt, nem pedig oldalt, ahogy nálunk. Csak az égboltért megérte odautazni. 

20221227_183427.jpg

De nem feledkezhetek meg az őslakos sionák meglátogatásáról sem. Nekik szabad csirkét, kutyát tartaniuk, különben a háziállatokat nem szabad bevinni a területre. Míg a férfi valamilyen erjesztett lével itatta a társaságot (egy pohárból mindenki), addig az asszony a kert hátuljába vitt minket. Segítettünk neki kihúzni a földből a tápióka gumókat, majd megpucolni őket. Mosás után lereszelték őket, a háziasszony kicsavarta a levet a lereszelt masszából. Az így nyert fehér reszeléket a felforrósított serpenyőbe helyezte, pár perc alatt kész is lett a casabe nevű lepény. Ezt ettük az ebédhez, jó volt. A tápióka gyökere a világ kalóriafogyasztásának negyedik leggyakoribb formája a rizs, cukor és kukorica után. Tudtam, hogy puding is készül belőle, de ott ettünk tápiókachipset is, kiváló volt.

20221228_122450.jpg

Egy másik helyen a sámánnal találkoztunk, aki mesélt gyógyító feladatairól. Ezt a hallucinogén hatású ayahuasca elfogyasztása után teszi meg, de a betegeknek is ezt kell fogyasztaniuk, mert tisztító hatású (hányást, hasmenést okoz). Sokan persze a 8-10 órás tripért isszák meg a két növényből kinyert folyadékot, mikor új dimenziók nyílnak meg előttük. Forrásaim szerint komoly diétával kell készülni az ayahuasca fogyasztására: vegán étrend, só, cukor és szex kerülése hónapokig. Kipróbálni nyilván nem lehetett, de valami varázslatot megcsinált velünk a sámán. Itt jelzem, hogy az Elveszett Városban élő sámántól kapott karkötő apró gyöngyei elveszítették színüket. 

20221228_141928.jpg

A csapat tagja volt Pablo, a mexikói fiatalember, sokáig szobatársam. De annyira nem bírt aludni a szomszédból áthallatszó horkolástól, hogy utolsó éjjelre új szobát kapott. Hogy ki horkolt? Augusto, az olasz anarchista egyetemi tanár, aki feleségével olaszt tanít a quitói katolikus egyetemen. A torzonborz Augusto sima és füves cigiket szívott felváltva, ő volt az első, aki beleesett a sárba. Vele és nejével lehetett könyvekről, filmekről, politikáról beszélgetni. Ők korábban próbálták az ayahuascát, nekik bejött. Egy négytagú jófej kolumbiai család tartott még velünk, a két gyerek már nagykorú volt. Vezetőnk az 55 éves, tapasztalt Jorge volt, akit még egyik francia útitársam ajánlott. 

20221229_092309.jpg

A kaja nagyon ízletes volt, egyik erőssége volt a négy napnak. Nestor, a szakács, kitett magáért. Szerintem híztam is. Különleges gyümölcsökből facsart leveket ittunk vagy desszertnek fogyasztottuk őket. Mindenki kente magát szúnyogriasztóval, így senkit sem csíptek meg a moszkítók. Egyik hajnalban madárlesen voltunk, az is izgalmas program volt. Maradtam volna még szívesen, de egy hosszú és fárasztó utazás után visszatértem a civilizációba.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiammagakifogta.blog.hu/api/trackback/id/tr9918016932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása